top of page

På båttur med ørkensalt i Jøsenfjorden, en unik fotoshoot

Månedens langlesing juni 2020.

 

Denne sommeren 2020 skal vi lansere produktene fra Oryx Desert Salt i Norge på braai.no. Vi gleder oss mye og er kjempespente til hvordan ørkensalt fra Kalahari Sør-Afrika blir mottatt. De flotte salt og pepperkvernene har keramisk kvern og kan etterfylles minst 10 ganger uten at kvaliteten på kvernen er redusert. Saltet fra Kalahari er hentet opp fra elver dypt under jorden og inneholder mineraler og sporstoffer som gir Oryx Desert Salt den unike smaken. Salt er ikke bare salt (NaCl) de få prosentene som utgjør mineraler og sporstoffer setter en unik smak. Prøv selv! Smak på ulike salt du har i huset, kjenner du noen forskjell?

Det har vært et helt fantastisk vær med sol og varme denne juni 20 og vi ønsker å knytte saltet til den norske naturen og fjorden. Derfor grep vi sjansen og lastet opp båten for en fotoshoot i Jøsenfjorden. Denne nydelige fjorden som ligger i Ryfylke er litt bredere en Lysefjorden, men er utrolig vakker med små gårdsdbruk på den ene siden og stupbratte fjell på den andre. Den mer og mer kjente Skomakernibba ruver over Jøsenfjorden og er vel hvert fotturen. En tur ørkensaltet også snart skal ta for nok en unik fotoshoot. Så følg med på braai.no


Vi startet båtturen tidlig fra Tau og satte kursen for Randøy. Utenfor Randøy og mellom de små øyene stoppet vi for frokost med laks og eggerøre på krisp toast. Det ble en nydelig frokost ombord og det var helt stille i solen der vi duppet mellom øyene.

Etter dette flotte måltidet satte vi kursen videre til Jøsenfjorden. Passerte under broen til Randøy og videre forbi Hjelmeland. Da vi var kommet bortenfor ferjeleiet for fergen mellom Hjelmeland og Nesvik, var det fremdeles så tidlig at det bare var sol på den ene siden av Jøsenfjorden. Valget ble derfor enkelt og vi la oss på en kurs langs land på den venstre siden innover fjorden.

For oss var det første gangen vi fikk oppleve Jøsenfjorden fra sjøen og vi var spente på hva som ventet oss. Langs fjorden fant vi fullt med nydelige blomster og det ble straks stans for første fotoshoot. Vi lurte på hvilken blomst denne vakre hvite blomsten som vokste frem fra bergsprekker heter og Google måtte konsulteres. Det ble slått fast at det var en Bergfrue under tvil. Flotte bilder ble det i alle fall, følg med på vår Instagram @braai.no utover for mer.

I begeistring over alle de flotte blomstene satte vi kursen videre innover og passerte både gamle og nye brygger. En sel dyppet i vannkanten, men forsvant da vi forsøkte å nærme oss. Gleden ble også kortvarig da to Nise finner ble sett i vannskorpen, men dessverre dukket ikke Nisene opp igjen. Tettstedet Jøsenfjorden ble passert rett før lunsj og det ble en ny stopp litt lenger inn ved kvernhuset i Haugavika og den flotte fossen til Segadalsåna. Under havflaten ved utløpet lekte ørreten seg, men forsøk på bilder ble ingen suksess.

Etter kvernhuset og fossen satte vi kursen mot bunnen av Jøsenfjorden. Førrebotnen var viktig under den storstilte utbyggingen av Ulla-Førre på 70 og 80 tallet. Ulla-Førreverkene er den dag i dag Norges største kraftverk målt i effekt. I Førrebotnen renner elva Søråna ut og vi gjorde båten klar for karbonadesmørbrød med avokado. Vi ble underholdt av alle brennmanetene som hadde funnet veien til Førrebotnen og all småfisken som svømte rundt trådene.

Etter den flotte lunsjen med duk på båtens eneste bord hadde solen så vidt begynt å varme opp den andre siden av fjorden. Vi satte kursen på ny og kjørte oss tett inn til den stupbratte siden av Jøsenfjorden for nye opplevelser. Rett etter tettstedet Jøsenfjorden fikk vi øye på en flott Kongeørn som satt og solte seg på svaberget. Vi fikk heldigvis komme godt innpå før den majestetisk hevet sine vinger og fløy rolig avsted. Noe debatt ble det om det muligens var en Fiskeørn, men det hvite bak på hodet avslørte majesteten.

Videre nedover Jøsenfjorden åpenbarte det seg flere flotte viker med stupbratte fjellsider, flere med utløp av små bekker. Det ble stopp for fotoshoot ved de fleste med varierende resultat. Tøtlandsvik hvor fergen over fjorden gikk før i tiden ble inspisert fra sjøsiden med sine mange fiskeanlegg både i sjøen og på land.

Returen til Tau ønsket vi ikke bare skulle være en transport etappe og vi gikk med båten på andre siden av Randøy og under broen til Børøy før vi satte kursen tilbake til Tau. Dette var virkelig en flott tur og med alle fotostoppene har vi fått oss mange flotte bilder til fotobanken :-)



58 visninger

Siste innlegg

Se alle
bottom of page