top of page

6 ting du kanskje ikke vet om salt?

1. Salt reduserer bitterheten

Salt gir liv til maten ved å konsentrere smaken, men en del av den forsterkende effekten ligger i dens evne til å redusere bitterheten. Tenk oliven, radicchio eller brokkoli eller til og med kaffe. I kaffe tilfellet brukes ikke salt til å tilsette en salt smak så mye som å skjule bitterhet.

2. Salt forsterker sødmen

I små mengder er salt kjent for å forsterke sødmen. Det er derfor feta fungerer så bra med vannmelon for eksempel. Eller hvorfor man kan strø en liten klype på grapefrukt - ja, for å redusere bitterheten, men også for å forbedre sødmen. Og salt gifter seg godt med sødme - noe som forklarer populariteten til saltet karamell!

3. Salt endrer tekstur

Det er ikke mange som er klar over den dype effekten salt har på å endre matens struktur. For eksempel, når du baker brød med gjær, påvirker mengden salt som brukes betydelig hastigheten på gjærgjæringen og utviklingen av gluten, som begge vil påvirke brødets endelige smuler og konsistens.Og det er grunnen til at salting av biff på nøyaktig riktig tidspunkt, gjør at kjøttet kan frigjøre mer væske, noe som gir en saftigere tekstur og mer smakfull biff.4. Salt konserverer mat

Salt brukes selvfølgelig til konservering av mat (herding, sylting og gjæring), noe mennesker har gjort i årtusener. Mikrober trenger vann for å overleve, så ved å trekke fuktigheten ut av maten under konserveringsprosessen, forhindrer salt at det ødelegges samtidig som det forbedrer smaken. Tenk hvordan oliven blir konservert i saltlake, og saltet reduserer deres naturlige bitterhet.


5. Salt forbedrer fargen

Du vet kanskje ikke at salt delvis er ansvarlig for bevaring av farger under foredling av kaldt kjøtt, som skinke. Salt øker også karamelliseringen i brødskorpen som bidrar til å skape den appetittvekkende gyldne fargen på nybakt brød.

6. Salt endrer aroma

Til slutt, visste du at å tilsette salt bidrar til å forsterke de naturlige aromaene i mat? Når den saltede overflaten er fuktig (biff, dampede grønnsaker osv.), Oppstår en kjemisk prosess kalt 'salting out'. Saltet trekker frem flere av de flyktige molekylene som produserer aroma som er en så viktig del av vår oppfatning av smak.21 visninger

Siste innlegg

Se alle

Comentarios


bottom of page